Nimimerkki Bex kysyi sähköpostitse millaisia arvosanoja olen saanut. No, kaikkea löytyy laidasta laitaan. Vitosia on enemmän kuin ykkösiä, eniten arvosanoja on näiden väliltä, ja hylättyjä on nyt tämänpäiväisen jälkeen enemmän kuin vitosia ja ykkösiä yhteensä.
Olen vihainen itselleni siitä, etten lukenut enemmän. Kysymykset eivät edes olleet vaikeita. Minä taisin todella ansaita tämän epäonnistumisen. Olen sanonut tämän ennenkin, mutta nyt tämä hölmöily saa riittää, ja on aika ottaa itseäni niskasta kiinni. Ei tässä kehtaa kohta edes peiliin katsoa.
Ironista kyllä, A.M. kysyi sähköpostitse vinkkejä tenttiin valmistautumiseen tilanteissa, joissa aika ei riitä koko alueen opetteluun. Nyt tässä varoituksen sana: Tenttialueen opettelu 70-prosenttisesti ei riitä, jos kaikki kysymykset tulevat siitä jäljelle jääneestä 30 prosentista. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että pääsykoe on ollut ainut tentti ikinä, jonka koealueen olen lukenut kokonaan. Jokaiseen muuhun tenttiin olen aina mennyt enemmän tai vähemmän tuurilla ja vaihtelevalla menestyksellä. On joitain kursseja, jotka eivät kiinnosta, ja joiden asiat opettelen vain tenttiä varten – kuitenkin suurimman osan kurssien sisällöstä pyrin opettelemaan tulevaisuutta varten, jotta joku päivä minusta tulisi ammattitaitoinen juristi. Tällöin tentin suorittaminen pikaopiskelutyylillä ja tuurilla on karhunpalvelus itselle.
Valehtelisin kuitenkin itselleni ja teille, jos väittäisin, etten lukiessa miettisi sitä, mitähän tentissä voitaisiin kysyä, ja sitten painottaisi näitä asioita opiskelussa. Kun yritän pikaopiskella tenttiin, teen seuraavasti:
1. Etsin käsiini vanhat tenttikysymykset. Tästä näkee, millaisia asioita on aiemmin kysytty, ja myös, onko samoja kysymyksiä kierrätetty useasti. Etsin näihin ja samankaltaisiin kysymyksiin oikeat vastaukset. Artiklan sivuilta löytyvät Lapin yliopiston vanhat kysymykset.
2. Sisällysluettelo on loistava tukisanalista tenttialueen tärkeimmistä asioista. Kannattaa vilkuilla pääotsikot ja väliotsikot, ja miettiä, mitkä asioista olisi ihan ehdotonta osata. Teen näistä asioista monesti muistiinpanot. Voi olla hyvä idea kopioida sisällysluettelo. Tällöin otsikoihin voi myös raapustaa muutamia tukisanoja.
3. Mietin aina, mikä on tenttialueen keskeisin säädösteksti ja luen sen. Laista puuttuu kirjan kommentaariosuus, mutta jos aikaa ei ole kirjan lukemiseen, on lain lukeminen hyvä idea. Monet lait ovat pitkiä, mutta asia on niissä selkeästi tiivistettynä. Esimerkiksi Työ- ja sosiaalioikeuden kurssin tärkein laki oli työsopimuslaki, ja ainakin omalla tenttikierroksellani tentin olisi voinut läpäistä pelkästään tämän lain asiat osaamalla.
4. Selailen kirjaa, poimin käsitteitä, listoja, luetteloita, tärkeiltä tuntuvia asioita. Toivon parasta, ja vannon lukevani seuraavaan tenttiin paremmin.