Ohoh! Huomasin juuri, että Lapin yliopiston oikeustieteellinen on jo julkaissut nettisivuillaan tietoa pääsykokeista 2012.
Pääsykoepäivä on 19.6.2012, ja pääsykoekirjat Oikeusjärjestys osat I ja III (uusin painos) ilmestyvät 1.3.2012. Kirjoista pääsykokeisiin tulee seuraavat artikkelit: Esineoikeus, Perheoikeus, Kansainvälisen yksityisoikeuden perusteet ja Henkilö- ja persoonallisuusoikeus, Velvoiteoikeus, Hallinto-oikeus, Miten laki syntyy? ja Oikeudenkäynnin ja täytäntöönpanon perusteet.
Miltä tämä teistä kuulostaa? Minusta tulevan keväät aiheet tuntuvat mukavammilta kuin tänä vuonna, jolloin mukana oli esimerkiksi oikeusinformatiikka, joka on yksi kummitusaihe. Minusta oikeusinformatiikka oli vaikein, mutta onneksi (saako näin sanoa?) se tuntui aiheuttavan harmaita hiuksia kaikille, ei vain minulle. Eräs lukioaikainen opettajani rauhoitteli meitä aina sanomalla, että jos jokin aihe tuntuu vaikealta tai vaikka ylioppilaskoe on todella hankala, se on sitä varmasti kaikille muillekin, joten arvostelu menee sen mukaan. Tämä pätee ehdottomasti myös valintakokeisiin, joten hankalia aiheita ei pidä säikähtää!
Nyt varsinaiseen aiheeseen, eli Lapin käytäntöön julkaista tieto pääsykoeartikkeleista jo syksyllä.
Turun ja Helsingin oikiksen pääsykoekirjoista ei julkaista tietoja ennen kirjojen ilmestymispäivää keväällä. Näiden oikisten hakijoilla on tasa-arvoisempi lähtötilanne, sillä kirjojen julkaisun aikaan ylioppilaskirjoitukset on jo ohi, eikä kukaan hakijoista ole voinut lukea kirjoja jo ennakkoon. Lappiin hakijoista tuoreet ylioppilaat ovat auttamatta muita huonommassa asemassa, sillä tokihan kirjoitukset on hoidettava ensin kunnolla pois alta ennen kuin pääsykokeita aletaan stressaamaan.
Totta on, että Lapin kirjojen uusin painos julkaistaan vasta maaliskuussa, mutta yleensähän noita artikkeleita ei ole paljoa muutettu. Niinpä osa hakijoista voi periaatteessa lukea sellaiset puoli vuotta pidempään kuin samana keväänä kirjoittavat – ja minusta tämä ei mene ihan oikein.
Se, kuinka järkevää lukemisen aloittaminen jo tässä vaiheessa on, onkin eri juttu. Minä en missään nimessä aloittasi lukemista vielä. Jos olet oikein tylsistynyt, niin mikäs siinä, ota vanha pääsykoekirja iltalukemiseksi, mutta minä en sitä tekisi. Ensinnäkin, aina on mahdollisuus, että artikkelia muutetaan, ja tulet opetelleeksi vanhentunutta tietoa. Uudistetusta artikkelista mahdollisesti poisjätetty mutta vielä voimassaoleva tieto ei ole yhtä vaarallista kuin vanhentunut tieto, mutta sen kirjoittamisesta ei pääsykokeissa pisteitä heru, ja se vie muutenkin kokeissa rajoitettua vastaustilaa ja aikaa. Toiseksi, mielenterveys! Ei kai kenenkään pääkoppa kestä näin pitkää lukemista. Itse aloitin lukemisen muistaakseni joskus huhtikuun puolella, ja aika riitti ihan hyvin. Yhtään pidempää lukemista en olisi jaksanut. Tiedän että kyseessä on koko oikiksen vaikein tentti, eikä sitä voi uusia kuin kerran, mutta ei sitä varten tarvitse syksystä saakka lukea. Legenda kertoo eräästä tytöstä, joka aloittaa lukemisen jo ennen uutta vuotta vanhoista kirjoista, maaliskuussa siirtyy uusiin ja perinteisesti tekee saman seuraavana vuonna. Kuulemma ensi keväänä on edessä viides yritys. Jos tästä jotain voidaan päätellä, niin päätelmänä ei ole, että puoli vuotta lukemista ei riitä pääsykokeisiin, ja siksi on aloitettava jo syksyllä. Se, mitä tästä voidaan ehkä päätellä, on, että aika yksissään ei ratkaise, ja tämän neidin opiskelutekniikoissa on varmasti vikaa.
Jos joku välttämättä haluaa käyttää melkein vuoden oikeustieteen parissa ennen itse sisäänpääsyä, minä suosittelisin avoimen yliopiston kursseja. Ne eivät tosin valmenna pääsykokeisiin, mutta ne voivat helpottaa oikeudellista ajattelua ja uuden oppimista. Lapin yliopisto tarjoaa myös ison porkkanan: Aiemmista oikeustieteen opinnoista voi pääsykokeisiin saada 10-13 lisäpistettä! Tämä tietysti tarkoittaa, että lisäpisteitä avoimen kursseista ei tule, jos niitä on vähemmän kuin tuohon 10 lisäpisteeseen oikeuttava määrä, mutta tällaisetkaan opinnot eivät tietenkään mene hukkaan – ne voidaan yhtälailla hyväksilukea tutkintoon sitten kun olet sisällä tiedekunnassa. Monet opistot järjestävät lukuvuoden kestäviä oikeustieteen linjoja, joilla suoritetaan myös avoimen yliopiston kursseja. Jos muuten olisi välivuosi tiedossa, niin opisto voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Tietääkseni opistoissa opiskelevat saavat myös opintotukea, toisin kuin jos suorittaisi pelkkiä avoimen yliopiston kursseja.
No comments:
Post a Comment