Wednesday, 29 February 2012

Ne ovat täällä!!!


Tänään ne sitten ilmestyvät. Lapin pääsykoekirjat. Turkuun ja Helsinkiin hakevat saavat vielä odottaa kirjoja, mutta Lappiin hakevat saavat ne jo tänään. Eipä käy kateeksi, onneksi ei tarvitse hakemiseen enää toiste ryhtyä!
   Vaikka Lapin pääsykoekirjat ovatkin ilmestyneet, älkää hätäilkö. Jos olet abi, tee kirjoitukset ensin rauhassa loppuun ja ala vasta sitten lukemaan pääsykokeisiin. Maaliskuun alku on todella varhaista alkaa lukemaan pääsykokeisiin, vaikka nyt kyseessä onkin pääsykoe jossa kaikki pitäisi osata etuperin ja takaperin ja melkein latinaksi myös. Minä sain pääsykoekirjat vasta maaliskuun lopulla, enkä aloittanut niiden lukemista heti, sillä omana hakukeväänäni suoritin myös pari avoimen yliopiston tenttiä. En neuvo ketään ”ottamaan rennosti”, itse en todellakaan ottanut, enkä suosittele sitä muillekaan. Sanonpa vain, että viimeiset viikot ratkaisevat enemmän kuin ensimmäiset, ainakin omalla kohdallani. Kaipa pääsykokeissa pärjäävät ne, jotka ovat tehneet töitä pitkäjänteisesti, ja jaksaneet puristaa ihan loppuun saakka. Jos haet Lappiin, etkä ehdi vielä lukemaan esimerkiksi kirjoitusten takia, ei se mitään – kyllä tässä on vielä reilusti aikaa.
   No niin. Te pääsette sisään tänä keväänä. Päättäkää se ja uskokaa se. Minä ainakin uskon. Älkää huijatko itseänne pääsykokeisiin lukiessa. Facebook-aikaa ei ehkä pidä laskea lukuajaksi, ja epäselvät kohdat kannattaa selvittää itselle lukuvaiheessa, eikä ajatella ettei sitä kuitenkaan kysytä tai että vaikka et sitä nyt osaisi, osaisit sen kuitenkin pääsykokeessa. Panostakaa suunnitteluun: tee lukusuunnitelma, mieti mikä on paras tapa opiskella, missä ja milloin. En mainitse lepoa tai vapaapäiviä, koska pelkästään noiden sanojen kuuleminen sai minut jo kiehumaan pääsykokeisiin paahtaessa.
   Ja ennen kaikkea: Tsemppiä!!!

Rakkain terveisin,

Jodi

"Passports, please!" = Jättäkää urheilu väliin, kiitos


Syksyn laiskottelu alkaa kostautua nyt kun edessä on kevään tenttisuma. Pelkästään nyt reilun kuukauden sisään pitäisi tehdä neljä tenttiä, joista yhtäkään ei voi kutsua pieneksi. Omapa on vikani, mitäs menin löysäilemään koko syksyn. Nyt en uskalla enää pelleillä tenttien kanssa tai käy vielä niin, että Kelalle pitää palauttaa osa opintotuista. Kovasta kiireestä johtuen päivityksiin saattaa taas kerran tulla pidempi tauko.

Karhutar kyseli opiskelustani, muun muassa siitä mikä on ollut minulle helpointa ja vaikeinta oikiksen kursseissa. Tämä kirjoitus on erityisesti sinulle.

Ylipäätään vaikeinta oikiksessa minulle on ollut itsenäinen opiskelu, lukusuunnitelmassa ja henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa pysyminen kun kukaan ei valvo sitä, luenko päivisin vai en tai teenkö ylipäätään yhtään mitään opiskelun eteen. On ollut todella vaikeaa saada itseni lukemaan tentteihin, joista en ole yhtään kiinnostunut. Esimerkkinä tällaisesta kurssista on valtiosääntöoikeus. Valtsikka on aiheena sinänsä simppeli, mutta inhoan sitä yli kaiken. Lukeminen oli älyttömän vaikeaa, sillä kukaan ei kytännyt sitä, luinko tenttiin varmasti – ja, motivaation ollessa nollassa, tunnustan jättäneeni lukematta. Ennen valtsikan tenttiä tein suursiivouksia, katselin telkkaria, luin romaaneita, tein vaikka mitä paitsi opiskelin. Arvatenkin tämä kaikki näkyi myös arvosanassa. Kyllä minä normaalisti pystyn itsenäiseen työskentelyyn, mutta oma kurinalaisuus on ollut oikiksessa koetuksella.
   Minä en oikeastaan osaa vastata kysymykseen helpoista ja vaikeista opintokokonaisuuksista. Omalla kohdallani helppoja on yleensä ne, joista olen itse kiinnostunut, ja vaikeita ne, jotka eivät kiinnosta ollenkaan. Kurssit ovat harvoin asiasisällöltään kovin vaikeita, mutta omasta kiinnostuksesta riippuu, millä mielellä niihin jaksaa lukea ja panostaa. Mielestäni esimerkiksi työoikeus oli ns. helppo kurssi, vaikka se olikin laaja (8 op). Työoikeudessa oli paljon muistettavaa, ja oikeustapauksetkaan eivät ole yksiselitteisiä, mutta omasta kiinnostuksesta johtuen kurssin sisältö oli helppo mieltää. Mieltämiseen tietysti auttoi se, että meillä kaikillahan on jo ennestään jonkun verran tietoja työoikeudesta. Kurssit tuntuvatkin helpommilta, kun aiheesta on jo valmiiksi jonkin verran tietoa. Rikosoikeus esimerkiksi on tällainen kurssi. Uutta asiaa on helpompi oppia, kun aiheesta on jo jotain pohjatietoa.
   Puolestaan haastavana kurssina minä pitäisin oikeusinformatiikkaa. Kyse ei ole siitä, että asia itsessään olisi vaikeaa, vaan siitä, että tenttikirjallisuudesta ei voida selvästi poimia olennaista tietoa epäolennaisesta. Mikään ei oikein tuntunut olennaiselta tai toista tärkeämmältä, moni seikka tuntui enemmänkin turhalta nippelitiedolta. Tunnustan lukevani tentteihin asenteella ”Mitähän tästä voitaisiin kysyä?”, ja oikeusinformatiikan kohdalla en keksinyt oikein mitään tärkeää. Turvauduin siis tärppeihin, tekstissä mainittuihin listoihin jne…
    Omat tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä epäselvät. En tiedä, mikä minua kiinnostaa eniten. Tulen opinnoissani todennäköisesti opiskelemaan kursseja eri aiheista niin, että minulla on vähä sitä sun tätä, en niin, että keskittyisin vaikkapa vain yhden aiheen opiskeluun. Kuten mainitsinkin, niin esimerkiksi työoikeus kiinnostaa, mutta en tiedä tulenko erikoistumaan juuri siihen. Gradun tai notaaritutkielman aihe ei ole vielä selvillä. Joko lukijoillani on selvillä, mihin haluaisitte omissa opinnoissanne suuntautua?  

Tuletko miehekseni?


Hauskaa karkauspäivää! Pari kaveriani ovat tänään tuloksetta yrittäneet saada poikaystäviään kiinni, mutta miehet ovat haihtuneet kuin savuna ilmaan – kenties kosinnan pelossa? Karkauspäivänähän saa nainen kosia, eikä kohde voi kieltäytyä... tai ainakin hän joutuu pulittamaan kosijalle hamekankaan.
   Onneksi oma poikaystäväni ei sentään välttele minua, mutta meilläpä se onkin mies joka haluaa enemmän sitoutua. Yhteisestä tulevaisuudesta, naimisiinmenosta ja muusta on toki puhuttu, mutta koska olen vasta vähän päälle parikymppinen, ei avioliitto nyt ihan vielä houkuttele. Poikaystävä haluaa kuitenkin perustaa perheen mahdollisimman pian, ja miehen lievä vauvakuume alkoi taas nostaa päätään Ruotsin uuden prinsessan syntymän myötä. Ei meille lasta tule moneen vuoteen, mutta ajatus lapsesta pelottaa. Haluan lapsia joskus, mutta pelkään, ettei ikinä tule oikeaa aikaa. En halua valmistuttuani suoraan äitiyslomalle. Haluan kunnon työn ja työkokemusta. Valmistumiseen menee vielä vuosia, sen jälkeen haluan panostaa uraan. Mielikuvissani näen itseni kiireisenä uranaisena joka tekee pitkiä päiviä, ja jolla ei ole varaa eikä uskallusta hidastaa tahtia tai jättäytyä työelämästä lapsen vuoksi. Monet lakimiehet tekevät pitkää päivää, enkä haluaisi hankkia lapsia, jos näkisin heitä vain hetken ennen nukkumaanmenoaikaa. Tätä on typerää miettiä jo nyt, mutta pelkään olevani jo liian vanha sitten kun vihdoin tunnen oloni riittävän turvalliseksi (taloudellisesti) että uskaltaisin alkaa perustamaan perhettä. Anteeksi tämä henkilökohtainen pikku vuodatukseni, mutta onko kellään muilla samanlaisia ajatuksia?

Anteeksi teille, jotka olette lähettäneet minulle palautetta sähköpostitse. Minulla on ollut vähän ongelmia internetin kanssa, ja minulla on ollut parin viikon tauko sähköpostien lukemisessa. Viestit on nyt kuitenkin luettu, kiitos kaikista viesteistä. Sähköpostia voi jatkossakin lähettää osoitteeseen jodie(at)hotmail.fi.

   J., joka kysyit pääsykoekirjojen lukemisesta ja yo-kiintiöstä ja vapaasta kiintiöstä minun sisäänpääsyssä:
   Minä olin lukion jälkeen pari vuotta töissä, ennen kuin päätin hakea oikikseen. Ennen pääsykokeita tein tosiaan muutaman avoimen yliopiston kurssin, joten sain niiden suorittamisesta lisäpisteitä pääsykokeisiin. Tietääkseni avoimen yliopiston kursseista on mahdollista saada lisäpisteitä ainoastaan Lapin oikikseen haettaessa. Minulla oli huonot lähtöpisteet pääsykokeisiin, sillä Lapissahan painotetaan kieliä (joita en kirjoittanut) ja muutenkaan yo-todistukseni ei ollut kummoinen. Lisäpisteet huomioidaan vain vapaasta kiintiöstä sisään mentäessä, joten yo-kiintiön huonojen lähtöpisteiden sekä lisäpisteiden vuoksi pääsin sisään vapaasta kiintiöstä. Muistaakseni olisin pääsykoepisteiden perusteella päässyt sisään myös ylioppilaskiintiöstä, mutta toisesta kiintiöstä sisäänmeno oli minulle edullisempaa. Ilman noita avoimen yliopiston opinnoista saatuja lisäpisteitä pistemääräni vapaassa kiintiössä olisi ollut alhaisempi ja olisin saanut paremmat pisteet yo-kiintiössä. Epäilen, että suurimmalla osalla tai ehkä jopa kaikilla vapaasta kiintiöstä sisään menevillä on lisäpisteitä taustalla, sillä ilman lisäpisteitä on varmaan helpompi päästä sisään tuosta ylioppilaskiintiöstä. Muista kuitenkin, että pääsykokeisiin kunnolla lukemalla on mahdollista päästä sisään muista kuitenkin, että pääsykokeisiin kunnolla lukemalla on mahdollista päästä sisään myös vapaasta kiintiöstä ilman lisäpisteitä taustalla. Lisäpisteitä voi korkeintaan saada 13, joten tällöin sinun täytyy vain saada pääsykokeista tuo 13 pistettä enemmän kuin sellainen henkilö, joka menee sisään lisäpisteiden kanssa. Minusta 13 pistettä kuulostaa paljolta, mutta ei se ole missään nimessä mahdotonta. Onnea lukemiseen! Huomennahan Lapin pääsykoekirjat ilmestyvät, eikö?
   Toinen kysymys koski pääsykoekirjojen lukemista. Minä en enää muista montako kertaa kirjat tuli luettua läpi. En tiedä oletko huomannut, mutta Lapissa käytettävät pääsykoekirjat koostuvat artikkeleista eri aiheista, yleensä kokeeseen tulee kai jotain 7-9 artikkelia. Omassa pääsykokeessani panostus ja lukukerrat oli aina artikkelikohtaista, eikä lukemiskerrat menneet tasan. Varmuudella voin sanoa, että luin jokaisen artikkelin alusta loppuun ainakin kerran :D. Minulla on huono keskittymiskyky, joten pelkkä kirjojen läpilukeminen ei oppimisen kannalta sovi minulle. Työstin kirjojen tekstejä monin eri tavoin, mm. kirjoittamalla muistiinpanoja, opettelemalla käsitteitä, piirtelemällä ajatuskarttoja ja tekemällä itselleni kysymyksiä koealueesta. Tämän vuoksi en tiedä monestiko alueet tuli loppujen lopuksi luettua, mutta olen onnellinen ettei minun tarvinnut tehdä tuota hullua ja pelottavaa urakkaa kuin kerran! Eräs kaverini otti tavoitteeksi lukea jokainen artikkeli ainakin kymmenesti, ja pääsykokeeseen mennessä hän olikin lukenut artikkelit 8-12 kertaa. Tällä lukemisella ei kuitenkaan irronnut opiskelupaikkaa. Minä olen varma, ettei kyse ollut siitä ettei hän olisi lukenut tarpeeksi, vaan että hän opiskeli hänelle väärällä tavalla. Ennen pääsykoeurakkaa kannattaakin tiedostaa mitkä ovat itselle parhaita opiskelutapoja. Minua itseäni stressasi pääsykokeisiin lukiessa, kun kaverini sanoi lukeneensa alueen jo seitsemästi, kun minä olin lukenut vain kerran ja tein sen lisäksi muistiinpanoja ym. Mietin tuolloin pitäisikö minun jättää tekstin muu työstäminen kokonaan ja alkaa vain lukemaan pääsykoekirjojen artikkeleita alusta loppuun, jotta ”pysyisin muiden hakijoiden tahdissa”. En kuitenkaan sitä tehnyt, ja sisällä ollaan, joten se oli selvästikin oikea ratkaisu. Minä vannon muistiinpanojen nimeen, mutta sinun tulee opiskella itsellesi parhaimmalla tavalla. Lue kirjat kerran tai sata kertaa jos siltä tuntuu.

  

Tuesday, 14 February 2012

Hauskaa ystävänpäivää!

No niin. Nyt minulla on kattava valikoima jokaista arvosanaa ykkösestä vitoseen ja toki hylättykin löytyy. Vitonen oli iloinen yllätys, toisaalta ykkönen myös, koska en uskonut pääseväni kyseistä kurssia läpi. Ykkösellä ei kuitenkaan paljoa ylpeillä.

Eilen blogia päivitellessä tuli vilkaistua pitkästä aikaa näitä kävijätilastoja. Oli iloinen yllätys huomata, että blogissani on vierailtu tuhansia kertoja ja päivittäinkin täällä vierailee noin sata kertaa. Tämä varmasti kertoo oikeustieteellisen tiedekunnan kiinnostavuudesta. Oikishan onkin muotiala, jonne olisi paljon tunkua ja jonne kilpailu on kovaa. Oletan että suuri osa lukijoistani on oikeustieteelliseen tiedekuntaan pyrkijöitä, onko näin? Toivoisin että te lukijat listaisitte tähän sellaisia asioita, joista toivoisitte minun tässä blogissani kirjoittavan. Olisi myös hauska kuulla teistä itsestänne, syitä miksi oikeustieteellinen kiinnostaa, oletteko oikkareita tai tulevia oikkareita vai muita pallontallaajia.

PS. Lisäsin pari pikkukuvaa vanhoihin postauksiin, jatkossa kuvia saattaa tulla lisää niin uusiin kuin vanhoihikin kirjoituksiin.

Monday, 13 February 2012

Lukusuunnitelman laatimisesta


Nyt kun pääsykoekirjojen ilmestymiseen on enää muutama viikko, päätin kirjoittaa hieman lukusuunnitelman laatimisesta pääsykokeita silmällä pitäen. Minä aloitan jokaiseen tenttiin valmistautumisen lukusuunnitelman laatimisella – erityisen tärkeäksi se muodostui pääsykokeen osalta. Monet sanovat, etteivät he viitsi lukusuunnitelmaa laatia, sillä he eivät kykenisi sitä noudattamaan. Ei sillä ole väliä, vaikka lukusuunnitelmaa ei täydellisesti noudattaisi, mutta se auttaa siitä huolimatta hahmottamaan edessä olevan luku-urakan laajuutta. 

Lukusuunnitelman laatiminen kannattaa aloittaa ensinnäkin kartoittamalla käytettävissä oleva aika sekä opiskeltava alue. Mieti, milloin luet. Luetko joka päivä? Kuinka monta tuntia päivässä, montako sivua? Kannattaa olla realistinen, eikä merkitä toista sataa sivua joka päivä luettavaksi. Ylipäätään minusta ei kannata lukea joka päivä, vaan ennemmin pitää muutama tehokas lukupäivä ja sitten vapaapäivä. Suunnittele myös vuorokauden aika, jolloin luet. Itse en ole aamuvirkku, joten minulle parasta lukuaikaa ovat iltapäivät, illat ja yöt. Itse tein joillekin päiville hyvinkin tarkkoja lukusuunnitelmia esim. kellonaikaa ja aihetta myöten, toisinaan vain suurpiirteisiä esim. ”Tee muistiinpanoja.” Riittävä lukusuunnitelma voi jollekin olla esimerkiksi tavoitteellisen sivumäärän merkkaaminen kalenteriin, vaikkapa 50 sivun lukeminen päivittäin.

Tässä on esimerkki kahden päivän ohjelmastani kun pääsykokeisiin oli aikaa enää viikko (otin tosin vapauden muuttaa hieman aihealueita). Kun alueet olivat jo tuttuja, lukujärjestyksen mukaisesti silmäilin aluetta läpi poimien vaikeita ja tärkeitä aiheita, joista kirjoitin muistiinpanoja ja tein itselleni harjoitustehtäviä. 

kello
Maanantai
Tiistai
9.00

Oikeusinformatiikka
10.00
Rikos
Oikeusinformatiikka
11.00
Kansainvälinen yksityiso.
TAUKO
12.00
Ympäristö
Työ
13.00
TAUKO
Työ
14.00
Perhe
Rikos
15.00
Valtiosääntö
TAUKO
16.00
Työsuhdeturva
Valtiosääntö
17.00
Oikeushistoria
Valtiosääntö
18.00
TAUKO
Kansainvälinen yksityisoikeus
19.00
Oikeusinformatiikka
TAUKO
20.00
Esine
Historia
21.00
TAUKO
Ympäristö
22.00
Esine
Ympäristö

Kaikki päivät eivät tosiaan olleet yhtä tiukkoja ja tarkkaan suunniteltuja. Eräs viikkosuunnitelmani oli jotakuinkin tällainen:

Maanantai
-          Essee: Århusin sopimus
-          Essee: OIF muutosten tieteenä
-          Essee: Naisen asema oikeushistoriassa
Tiistai
-          Lue: Perheoikeus
-          Essee: Historiallinen koulukunta
Keskiviikko
-          Lue: Esineoikeus
-          Tee muistiinpanoja
Torstai
-          Lue: Rikosoikeus
-          Tee muistiinpanoja
Perjantai
-          Lue omia muistiinpanoja
Lauantai
VAPAAPÄIVÄ
Sunnuntai
-          Tärppejä oikeusinformatiikasta

Minä olen kova suunnittelemaan, mutta huono noudattamaan suunnitelmia. Yleensä niinä päivinä, kun minulla oli tehtynä tarkempi lukusuunnitelma, sain enemmän aikaan, kuin niinä jolloin suunnitelmaa ei ollut, vaan luin vain sattumanvaraisesti vähän mitä sattuu. Lukusuunnitelma on kenties vähemmän tärkeä niille, joilla on minua parempi itsekuri ja keskittymiskyky.