Minuun iski äsken pieni pettymys kun vilkaisin tähänastisia opintosuorituksiani. Arvosanoissa ei ole paljon hurraamista – ykkösiä ei toistaiseksi löydy, mutta ei minulla sen puoleen ole vitosiakaan. Kaikkea siltä väliltä kyllä on.
Millaisia papereita kehtaa työnantajille vilautella? Puhdas rivi ykkösiä kiinnittää varmasti huomion, aivan kuten puhdas rivi vitosiakin. Mutta entäs siltä väliltä? En yleensä pahemmin kiinnitä huomiota toisten saamiin arvosanoihin, mutta luulen olevani opintomenestykseltäni keskitasoa. Ystäväni saavat jotakuinkin samoja arvosanoja tai heikompiakin, mutta toisaalta heistä monilla on työpaikka loppuiäksi valmiina lähisukulaistensa lakifirmoissa, joten he eivät juurikaan kanna huolta sellaisista maallisista asioista kuin arvosanat. Minulle arvosanat kuitenkin merkitsevät jotain, ja luultavasti ne merkitsevät myös työnantajille, ainakin siihen saakka kunnes aiempaa työkokemusta karttuu. Hmmmmmmmmmmm, ei kai tässä muuta auta kuin ottaa kirja kauniiseen käteen ja alkaa lukemaan.
Kuinka paljon kurssien arvosanat merkitsevät?
Hei,
ReplyDeleteSinulla on mielenkiintoinen blogi! En oikeastaan opiskele oikeustieteitä, mutta yliopistossa kumminkin ja maisterintutkinto on melko lopuillaan.
Itse olen tätä arvosanajuttua myös pohtinut. Usein kuulee sanottavan, että yliopistoarvosanoilla ei ole väliä, vaan sillä, että tutkinto on suoritettu.
Riippuu varmaan alastakin, mutta itse olen sitä mieltä, että arvosanoilla on väliä ainakin epäsuorasti. Vaikka niitä ei kukaan suoranaisesti kysyisikään, niin ne voivat vaikuttaa mielikuvaan siitä, onko ihminen pätevä tai alallaan lahjakas. Varsinkin tutkimuspainotteisilla aloilla jo opiskeluaikainen menestys voi mielestäni auttaa, koska opiskelukaverit tai luennoitsijat voivat olla tulevia yhteistyökumppaneita.
Itselläni pääaineopintojen arvosanojen keskiarvo on päälle 4 ja sivuaineissa jotain 3. Näihin olen ihan tyytyväinen.
Toisaalta mielestäni merkitystä on sillä, onko hyvä arvosana saatu ensimmäisessä tentissä vai vasta jossain viidennessä uusinnassa. Pelkästä vitosrivistä ei voi päätellä, onko ne napattu heti vai käyty yrittämässä niin pitkään, että haluttu arvosana on saatu. Toki korottamisen pitää olla mahdollista, mutta mitä se kertoo ihmisestä, jos joka tentti pitää väkisin vängätä vitoseksi. Jotenkin tuntuu hieman teennäiseltä sekin.
Varsinaiseen kysymykseen siitä, mitä työnantajat keskivertoarvosanoista ajattelevat, en osaa vastata. Itse varmaan työnantajana ajattelisin, että ihan perushyvä työntekijäehdokas, jos muuten motivaatio kohdallaan.
Tsemppiä opiskeluihin! :)
hei, olen abi ja pyrkimässä helsingin oikikseen tänä keväänä. Itseäni henkilökohtaisesti stressaa se, että monet päivittävät monet jo nyt tuntuvat olevan kauhean kiinnostuneita (esim. päivittävät yliopistosivuja päivittäin jos jotain uutta ilmenisi tai vinkkejä) Onko tämä tai tuo siis turhaa? Että sillon kun kirjat tulevat kaikki on samalla viivalla? Ja kaikkia vinkkejä otetaan vastaan ennen luku-urakan alkua!
ReplyDeleteTunnelmoija:
ReplyDeleteKiitos kommentistasi. Olen samoilla linjoilla kanssasi. Monet sanovat ettei muulla ole väliä kuin sillä että tutkinto on suoritettu, mutta totuushan on, että samaa työpaikkaa hakee vaikka kuinka moni hakija, ja tällöin kaikki ratkaisee, myös arvosanat. Sinun keskiarvosi kuulostaa hienolta riippumatta mitä opiskelet. Pystyisinpä itsekin samaan!
Acceber:
Muistan kuinka pari tuttuani kävi hakuvaiheessa kolme kertaa päivässä kaikilla mahdollisilla nettisivuilla etsimässä vinkkejä, uusia kirjoituksia hakemisesta, esimerkiksi juuri yliopistojen sivuilla, eri keskustelupalstoilla ym. Eivät he mitään tästä hyötyneet, päinvastoin. Senkin ajan olisi voinut käyttää lukemiseen tai vaikka lenkillä käymiseen.
Yritä olla stressaamatta ennen kirjojen julkaisua. Ennen kirjojen ilmestymistä et voi kovin paljoa tehdä, joten käytä se aika ennemmin lepäämiseen kuin nettisivujen vahtaamiseen. Kaikki mitä sinun tulee osata on pääsykoekirjassa, eikä netistä varmasti löydy mitään olennaisen tärkeää pääsykokeen kannalta. Eri asia tietysti on, jos pääsykoekirjasta löytyy joku ongelmakohta.
Minä en itse oikikseen pyrkiessäni seurannut mitään keskustelupalstoja tms., ja yliopiston sivuilta katsoin vain koealueen, kokeen ajan ja paikan. Ei siinä muuta tarvittu. Tiedän että monet kavereistani kävi päivittäin esim. Suomi24:ssä lukemassa aiheen keskusteluja, mutta minulle tämä olisi aiheuttanut enemmän stressiä kuin antanut apuja. Minusta itsestäni tuntui etten lue ollenkaan enkä osaa mitään, joten en halunnut ottaa paineita siitä miten muut kirjoittelivat lukevansa x tuntia joka päivä. Onnea ja jaksamista pääsykokeisiin, mutta älä ota siitä vielä paineita!