Tämän vuoden luennot on lusittu ja tentit tehty, vaan ei hätää: tekemistä on vielä vaikka millä mitalla. Muistatteko kun aiemmin syksyllä valitin opiskelijoiden käytöstapojen puutetta luennoilla? Professorien puheen päälle puhuminen on tietysti epäkohteliasta, mutta otan silti hieman sanojani takaisin mitä tulee meluun luennoilla. Olin luennolla, jossa oli ahdistavan hiljaista ja välillä oli pakko vilkaista elääkö vierustoverini laisinkaan. Pienet äänet luennoilla ovat alkaneet tuntua rauhoittavilta: paperin rapina, ehkä pieni kuiskutus, aivastukset ja köhimiset, penkkien narina. Aiemmin vaadin täyden hiljaisuuden voidakseni keskittyä, nyt taas täysi hiljaisuus tuntuu painostavalta. Minä rakastan sateen ääntä, ja yleensä tenttiin lukiessani kuuntelen koneelta erilaisia luontoääniä kuten juuri sadetta, ukkosta, merta ja tuulta. Yksi tällainen sivu on Rainy Mood, joka löytyy osoitteesta http://www.rainymood.com/ (Anna sivun lataantua hetki jos sade ei ala välittömästi). Sen sijaan musiikkia en voi oikein kuunnella lukiessani, koska alan helposti seuraamaan laulun sanoja, enkä sitten pysty keskittymään kunnolla lukemiseen.
Mitä mieltä lukijani ovat korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistuksesta? Onko se nyt päätetty, että tämä uudistus tulee, vai onko se vielä suunnitteluasteella? Minä vastustan tätä uudistusta ehdottomasti. Henkilökohtaisesti uudistus ei vaikuta minuun, ellen sitten oikeustieteen maisterin tutkinnon suoritettuani päätä ryhtyä vaikkapa lääkäriksi. Jos minä viisikymppisenä päättäisin vaihtaa alaa, haluaisin olla samalla viivalla kaikkien hakijoiden kanssa niin, että kaikki menisivät pääsykokeisiin, ja pääsykokeiden kautta sisään pääsevät parhaimmat, sopivimmat ja motivoituneimmat hakijat. Tästä samasta syystä vastustan myös pääsykokeista luopumista. Pääsykoe on raskas, mutta se mittaa motivaatiota. Mielestäni ei ole tarkoituksenmukaista, että nämä kympin tytöt pääsisivät suoraan minne ikinä haluavat pelkän ylioppilastutkinnon perusteella. Jos nämä kympin oppilaat ovat kerran niin loistavia kaikessa, pääsykoe on varmaan heille pikkujuttu… miksi siis luopua siitä? Minä myös ottaisin lääkärikseni mieluummin pääsykokeet läpäisseen henkilön kuin seitsemän ällää kirjoittaneen – ylioppilaskoe kun ei kerro mitään henkilön osaamisesta ja soveltuvuudesta alalle.
Oikikseen sisäänpääsy ei ole mikään läpihuutojuttu. Tästä syystä monet ovat suorittaneet toisenkin tutkinnon ennen oikista, ja meillä on myös useita alanvaihtajia. Ei minusta heidän sisäänpääsyä pitäisi hankaloittaa mitenkään. Ei heitä tule rangaista siitä, että heillä on jo samantasoinen tutkinto. Minusta siinä mennään metsään, jos yksi tutkinto sulkee ovet muilta tutkinnoilta. Pääsykokeen kautta tiedekuntaan valikoituu juuri ne motivoituneimmat ja soveltuvimmat yksilöt, ja sisään päässeiden taso tulisi tippumaan, jos aletaan rajoittaa sitä, kuka voi hakea tai jos pääsykokeista luovuttaisiin kokonaan. Onneksi oikeustieteilijät ovat pääsykokeista luopumista vastaan. Minua todella ärsyttävät nämä typerät uudistukset – ihan kuin uudistuksia tehtailtaisiin vain uudistuksen tähden.
Kiitos ihanasta linkistä - itse tykkään myös pienistä äänistä opiskellessani ja mikäs siihen on sen parempaa kuin sateen äänett! Ja ihaninta on se, ettei tarvitse välillä käydä käynnistämässä niitä sadeääniä uudelleen. :D
ReplyDeleteOlen samaa mieltä kanssasi tuosta uudistuksesta. (Toki mielipiteeseeni saattaa vaikuttaa myös se, että olen itse alanvaihtaja...) Mutta mielestäni paras mahdollinen järjestelmä on kuitenkin se, missä mitään hakijaryhmää syrjitä.
Toisaalta oma alani on myös sellainen, että työllistymismahdollisuudet ei ole parasta mahdollista luokkaa (paitsi ehkä pätkätöihin). Joten pakostakin tulee mieleen se, että onkohan työurien pidentämistä lähdetty ratkaisemaan väärin... Mielestäni eräs kauhuskenaariohan on, että tällaisilta aloilta valmistuneet jäisivät työttömiksi ties miten pitkäksi aikaa, kun eivät pääsisi edes kouluttautumaan lisää ja näin lisäämään mahdollisuuksiaan työllistyä.
Toisaalta uudistus voisi lisätä abien tunkua niille aloille, joista pääsisi varmimmin töihin tulevaisuudessa. Uusi järjestelmä saattaa myös luoda paineita lukiolaisille jo heti ensimmäisestä vuodesta alkaen. (Ja tietysti pitäisi valita myös se paras mahdollinen lukio, jotta pärjäisi hyvin yo-kirjoituksissa.)
Oho, tulipas tästä pitkä kommentti. Olisin voinut kirjoittaa tästä aiheesta vielä vaikka miten paljon, mutta en kehtaa enää, kun tää on jo nytkin näin pitkä. :D